libris.ro

Apple renunță la blocarea Web Apps

Dar lupta continuă

Pe 1 martie 2024, Apple a anunțat că renunță la planul său de a sabota Web Apps, spre ușurarea dezvoltatorilor și susținătorilor web-ului deschis. Această decizie a pus capăt săptămânilor de incertitudine și temeri pentru dezvoltatori și utilizatori.

Contextul Deciziei Apple

Legea Digital Markets Act (DMA) a devenit lege pe 14 septembrie 2022, iar Apple a avut aproape un an și jumătate pentru a se conforma regulilor. Cu toate acestea, în ultimele cinci luni, Apple a încercat constant să submineze DMA prin diverse acțiuni:

  • A susținut că Safari este compus din mai multe browsere
  • A separat iPadOS de iOS, deși sunt funcțional aproape identice
  • A adăugat termeni foarte stricți și, probabil, ilegali pentru accesul la API-urile pentru browserele terțe
  • A decis să blocheze orice modificări doar pentru iPhone și UE
  • A interzis listarea browserelor pe alte magazine de aplicații în iOS

Pe 28 ianuarie 2024, Apple a încercat să saboteze complet Web Apps în UE, fără să menționeze acest lucru în planul său de conformitate DMA sau în notele de lansare ale versiunilor beta iOS și Safari.

Reacția comunității și Impactul

Liniștea Apple în următoarele două săptămâni a fost asurzitoare, fără niciun răspuns la întrebările din forumuri sau la solicitările jurnaliștilor. În fața unei reacții tot mai puternice din partea dezvoltatorilor și a mass-media, Apple a fost forțată să confirme că sabotează deliberat Web Apps.

În acest context, OWA a acționat imediat. Au informat echipa DMA și au lansat o serie de sondaje pentru a demonstra cât de dăunătoare ar fi fost aceste acțiuni pentru afacerile și utilizatorii din UE. OWA a primit peste o mie de răspunsuri în câteva zile, oferind informații valoroase Comisiei Europene.

OWA a lansat și o scrisoare deschisă adresată lui Tim Cook, care a primit sprijin global cu 4264 de semnături individuale și 441 de organizații, inclusiv două MEP-uri europene și companii importante din UE.

Ce Urmează?

Deși această victorie este importantă pentru web, lupta continuă. Apple a interzis practic browserele terțe pe iOS de la început. Toate browserele de pe iOS sunt versiuni modificate ale Safari. Apple a limitat funcționalitatea Web Apps refuzând accesul la funcții esențiale și a asigurat că aceste aplicații sunt ascunse în sistemul de operare.

Această situație a fost observată și de multiple autorități de reglementare din întreaga lume, care au subliniat că Apple beneficiază financiar de pe urma magazinului său de aplicații, limitând astfel dezvoltarea și utilizarea aplicațiilor web.

Lupta va continua până când Apple va permite atât browserelor, cât și aplicațiilor web să concureze corect pe toate platformele lor la nivel global. OWA va continua să colaboreze cu Comisia Europeană și cu alte autorități de reglementare din întreaga lume.

Go up