libris.ro

Cum se face un shortcut în macOS

Make Alias este corespondentul din macOS a lui Create a Shortcut de pe Windows. În Windows, multe aplicații crează automat shortcut-uri pe desktop și/sau în Quick Launch Bar sau lasă la latitudinea utilizatorului această decizie înca din faza instalării unei aplicații.

În macOS, Quick Launch Bar-ul este înlocuit de Dock unde putem aduce printr-un simplu drag-and-drop orice aplicație dorim și care e instalată oriunde pe calculatorul nostru. Ștergerea iconiței din Dock se face prin simpla tragere a ei în afară sau printr-un click dreapta și alegerea din menu-ul ce apare a opțiunii “Remove From Dock”.

în cazul în care dorim să avem pe desktop un shortcut al unei aplicații, a unui folder sau al unui simplu fișier, vom proceda în felul urmator:

Se selectează aplicația/folderul/fișierul dorit(ă), click dreapta și din menu-ul ce apare se selectează “Make Alias”. Imediat vă apare o iconiță la fel ca cea a fișierului dar care va avea denumirea “nume-fișier alias” iar în colțul din stanga-jos a iconiței va apărea o sageată curbată și neagră. îi puteți schimba denumirea în funcție de preferințele voastre și o puteți pune pe Desktop sau oriunde în altă parte doriți.

Dacă faceți un shortcut (Alias) pe Desktop pentru o aplicație ce se află instalată în folderul “Applications” după care veți muta aplicația în altă parte, să zicem în folderul “Documents”, shortcut-ul va ști automat unde se află aplicația și o va deschide fără probleme.

Go up