libris.ro

Obiceiurile alimentare ciudate ale lui Steve Jobs

Indiferent de părerea voastră despre moștenirea lăsată de Steve Jobs, cu toții putem fi de acord asupra unui lucru: Steve Jobs avea niște obiceiuri de sănătate neconvenționale.

Biografia scrisă de Walter Isaacson detaliază câteva dintre acestea, de la diete extrem de restrictive la igienă personală discutabilă.

Una dintre modalitățile sale preferate de a se relaxa în primele zile ale Apple era să-și înmoaie picioarele goale în toaletele companiei.

Dieta cu mere și morcovi

Cartea detaliază tendința ocazională a lui Jobs de a mânca doar unul sau două alimente, cum ar fi morcovii sau merele, timp de săptămâni întregi. În afară de a dezvolta o nuanță asemănătoare apusului de soare - despre care cei care au lucrat cu el își amintesc -, există și alte probleme de sănătate care pot apărea din respectarea unei diete atât de limitate, spune Elisa Zied, dietetician înregistrat și colaborator msnbc.com.

"Deși merele și morcovii sunt sănătoase și oferă carbohidrați, au foarte puține proteine - spre deosebire de grăsimi și carbohidrați, proteinele nu pot fi stocate în organism, așa că este important să consumăm suficiente alimente bogate în proteine în fiecare zi", explică Zied, autoarea cărții "Nutrition at Your Fingertips."

Proteinele oferă energie și suport structural organismului - de asemenea, ajută la păstrarea țesutului muscular slab, care menține metabolismul activ și susține funcția musculară. Dar dacă nu consumi suficiente proteine, corpul tău va pierde aminoacizii esențiali, spune Zied. "Aceste aminoacizi esențiali sunt folosiți pentru a crea proteine corporale ... care susțin creșterea și întreținerea țesuturilor corpului."

Un alt dezavantaj al unei diete bazate doar pe morcovi sau mere: nu primești suficiente grăsimi.

"Fără suficiente grăsimi dietetice, depozitele de grăsimi din corpul tău pot deveni epuizate", explică Zied. "Pielea ta poate suferi, te poți simți mai rece mai des și organele și țesuturile corpului tău pot fi mai vulnerabile la rănire - riscant mai ales pentru cei cu boli cronice."

Flirtând cu fructarianismul

Jobs a fost, de asemenea, o perioadă fructarian, o subcategorie a veganismului care înseamnă să mănânci doar fructe, nuci, semințe, legume și cereale - absolut niciun produs de origine animală. "Practic, părțile reproductive ale plantelor care pot fi consumate fără a face vreun rău plantei în sine," explică nutriționistul de la TODAY, Joy Bauer. Acest tip de dietă conține câteva alimente foarte sănătoase, iar mulți vegani reușesc să mențină diete extrem de sănătoase. Dar experții avertizează că fără un plan alimentar atent, pot lipsi nutrienți esențiali.

"Acest tip de dietă este extrem de restrictiv deoarece elimină alimentele lactate ... și probabil nu conține suficiente grăsimi dietetice decât dacă mănânci multe nuci și semințe," explică Zied. "Și pentru că alimentele pe care le poți mânca (sau băuturile pe care le poți bea) sunt atât de limitate, primești doar nutrienții furnizați în alimentele specifice."

Veganismul și tirania dușului zilnic

Jobs credea, de asemenea, că angajamentul său față de dietele vegane înseamnă că corpul său era curățat de mucus - și că nu avea miros corporal, așa că nu avea nevoie să folosească deodorant sau să facă duș regulat. Nu este surprinzător, cartea citează foști colegi spunând că greșea foarte, foarte mult.

De fapt, lipsa proteinelor complete în dietele de tip vegan ar putea împiedica procesul de detoxifiere al corpului, ceea ce "l-ar putea face să miroasă și mai mult," spune JJ Virgin, expert în nutriție și co-star al emisiunii "Freaky Eaters" de la TLC. În ceea ce privește mucusul - Jobs ar fi avut un punct de vedere acolo. Schimbările dietetice pot ajuta la reducerea mucusului, mai ales pentru cei care produc excesiv din cauza bolilor.

Agonia și extazul postului

Jobs apela uneori la post pentru a crea sentimente de euforie și extaz. Cel mai probabil, el experimenta ceva numit cetoza, care se dezvoltă după o perioadă de post și poate duce la o euforie ușoară. Când mănânci normal, glucoza este principala sursă de energie a corpului, explică Zied. Dar când postești, corpul tău creează substanțe chimice mici numite cetone, care acționează ca un substitut pentru glucoză și pot fi folosite pentru energie de majoritatea celulelor corpului.

"Dacă corpul tău produce mai multe cetone decât are nevoie pentru a crea energie, se dezvoltă o condiție periculoasă numită cetoza," spune Zied. "Aceasta crește pierderea de sodiu și apă din corp și poate contribui la greață, slăbiciune și oboseală."

Steve Jobs a avut cu siguranță câteva obiceiuri alimentare neobișnuite care, deși poate că i-au oferit un anumit sentiment de control sau de bine, nu erau întotdeauna benefice pentru sănătatea sa pe termen lung. Fie că era vorba de diete restrictive cu mere și morcovi, flirtul cu fructarianismul sau credința în beneficiile postului prelungit, Jobs a experimentat intens cu alimentația sa. Poate că aceste obiceiuri reflectau și personalitatea sa neconvențională și dorința de a explora limitele în toate aspectele vieții sale.

Go up