libris.ro

Se apropie sfârșitul pentru Windows pe Mac și macOS pe PC-uri?

Zilele glorioase ale Boot Camp și Hackintosh sunt pe cale să se încheie mai curând decât credeți.

  • Este posibil ca Mac-urile cu Intel să fie în curând excluse din versiunile viitoare ale macOS, ceea ce va avea efecte asupra întregii platforme Mac.
  • Noile versiuni de macOS nu vor mai oferi Boot Camp ca o metodă oficială pentru a rula Windows pe Mac-urile cu Intel.
  • De asemenea, va deveni imposibil să rulezi macOS pe PC-uri, deoarece noile versiuni de macOS nu vor include drivere pentru hardware non-Apple.

Apple a finalizat tranziția de la Intel la Apple Silicon aproape acum un an, actualizând Mac Pro cu Intel la chipsetul M2 Ultra la WWDC 2023. Acesta a fost ultimul computer pe care Apple îl vindea încă cu un procesor Intel, iar actualizarea sa înseamnă că Intel este mult mai aproape de a fi lăsat în urmă. În timp ce mulți văd Apple Silicon ca fiind viitorul și sunt bucuroși să facă upgrade, există unele efecte secundare asociate cu renunțarea eventuală a Apple la suportul pentru Mac-urile cu procesoare Intel. Cel mai evident este că Boot Camp — o metodă oficială de a rula Windows pe un Mac cu partiție dublă — va dispărea când Mac-urile cu Intel nu vor mai primi actualizări macOS. Nu există un echivalent pe Mac-urile cu Apple Silicon, așa că timpul se scurge pentru disponibilitatea Windows pe cele mai bune Mac-uri.

Nu este clar când exact Apple va înceta să mai sprijine Mac-urile cu Intel cu actualizări viitoare ale macOS. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea întâmpla chiar de anul acesta, odată cu lansarea macOS 15. Privind înapoi la tranziția Apple de la PowerPC la Intel, ultimele Mac-uri PowerPC au pierdut suportul pentru noile versiuni de macOS proiectate pentru procesoarele Intel mai repede decât de obicei. Această tendință pare să continue, deoarece macOS Sonoma nu a suportat Mac-urile Intel lansate în 2017, care de obicei ar fi primit încă un an sau doi de suport macOS. Așadar, zilele Mac-urilor cu Intel care primesc upgrade-uri macOS sunt numărate. Când acestea vor fi oficial nesuportate, vom pierde două piese din istoria Mac pentru totdeauna: Boot Camp și Hackintosh.

Boot Camp va dispărea în curând

Metoda oficială de a rula Windows pe Mac va muri odată cu sistemele Intel.

Sub șasiul foarte recunoscut al unui Mac sau MacBook, Mac-urile cu procesoare Intel erau, în esență, la fel ca alte PC-uri. Foloseau procesoare Intel și plăci grafice de la AMD sau Nvidia, atunci când era cazul. Acest lucru a permis Apple să ofere ușor Boot Camp, care este un instrument ce face instalarea Windows o joacă de copii. După ce furnizezi Boot Camp Installer cu un fișier .iso de instalare pentru Windows 10, acesta ajută utilizatorii să partiționeze hard disk-ul sau SSD-ul Mac-ului pentru a rula dual macOS și Windows. Cel mai important, aplicația Boot Camp trăgea automat driverele necesare pentru computerul Mac. Instalarea Windows 10 pe macOS cu Boot Camp este atât de simplă încât oricine o poate face, și de aceea este atât de utilă.

Este posibil să instalezi Windows 11 pe un Mac cu Intel, dar necesită utilizarea unui software terț pentru a ocoli cerința TPM a sistemului de operare.

Deși Windows pe Arm crește rapid, Apple nu a arătat nicio intenție de a reintroduce Boot Camp în versiunile viitoare de macOS pentru Mac-urile cu Apple Silicon. Deocamdată, includerea Boot Camp în versiunile macOS depinde în întregime de procesorul Mac-ului tău. Boot Camp este disponibil în cea mai recentă versiune de macOS Sonoma pe Mac-urile cu procesoare Intel, dar Mac-urile cu orice cip M-series nu au această opțiune. Când suportul pentru Mac-urile cu Intel în versiunile viitoare va fi oficial întrerupt, Boot Camp va fi complet eradicat din macOS.

Hackintosh-urile vor dispărea pentru totdeauna

macOS nu va mai rula pe PC-uri niciodată.

Tranziția la Apple Silicon nu doar că ucide perspectivele de Windows pe Mac, ci pune capăt și macOS pe Windows. Apple nu a licențiat niciodată oficial macOS să ruleze pe PC-uri, dar era posibil prin crearea unui "hackintosh". Ideea este simplă: dacă construiești un PC cu componente identice cu cele folosite pe un Mac, atunci macOS ar trebui să aibă driverele și suportul necesar pentru a rula pe acel PC. Este ușor de văzut problema aici. Când Apple va înceta să mai sprijine Mac-urile cu Intel în versiunile viitoare de macOS, sistemele de operare nu vor mai avea driverele și compatibilitatea necesară pentru a rula pe PC-uri.

Moartea lentă a hackintosh-ului a început deja. Lansarea macOS Sonoma a eliminat suportul pentru plăcile Wi-Fi Broadcom care apăreau pe computerele Mac de la începutul anilor 2010. Aceste plăci erau esențiale pentru construirea de hackintosh-uri care includeau suport Wi-Fi, și acum este imposibil să rulezi macOS Sonoma pe un PC cu rețea wireless. Lipsa Wi-Fi-ului rupe complet funcții critice ale macOS, cum ar fi AirDrop. Ultimul cui în sicriu va fi atunci când Mac-urile cu Intel vor fi eliminate din versiunile viitoare de macOS, deoarece nu va mai exista absolut niciun suport pentru procesoare non-Apple, plăci grafice și alte componente.

Viitorul Windows pe Mac este virtualizarea

Dacă Apple nu lansează o versiune de Boot Camp care să suporte Apple Silicon, abilitatea de a rula oficial Windows pe cea mai recentă versiune de macOS ar putea fi eliminată chiar de anul acesta. Asta nu înseamnă că Windows pe Mac este complet mort. Software-ul de virtualizare precum Parallels Desktop 19 face posibil ca Mac-urile cu Apple Silicon să ruleze Windows 11 pe mașini virtuale. Este departe de a fi o soluție perfectă, dar este cea mai bună pe care o avem.

Go up