libris.ro

Cum se instalează Windows pe un Mac

Există 2 modalități de a instala o versiune de Windows pe un Mac:

  • Nativ
  • Virtualizat

Alegerea uneia dintre ele se face în funcție de nevoi și de preferințe. Dacă avem nevoie de Windows pentru a rula aplicații ce nu consumă resurse multe, nu e nevoie să instalăm nativ dar dacă vrem să jucăm un joc pe care producătorul nu l-a portat încă și pe platforma macOS sau o aplicație complexă și avidă de resurse, e mai bine să instalăm nativ.

Pentru a instala nativ o versiune de Windows pe un Mac, e musai să aveți un notebook sau un desktop Apple cu procesor Intel sau deocamdată și ARM. Pe Mac-urile mai vechi cu procesor PPC (iBook, PowerBook, PowerMac etc) nu se poate instala în acest mod.

Operațiunea de instalare este foarte simplă dar durează la fel de mult ca orice instalare de Windows:

  1. Accesează folderul Applications
  2. Apoi mergi la Utilities
  3. Deschide Boot Camp Assistant
  4. RTFM 🙂
  5. Setează mărimea partiției pe care dorești să o dedici Windows-ului
  6. Partiționează
  7. Introdu discul sau USB-ul cu Windows și pornește instalarea

Ultimul lucru pe care trebuie să-l faceţi pentru ca instalarea să fie completă, este să introduceți în calculator DVD-ul cu macOS/OS X pe care l-ați primit atunci când ați achiziționat Mac-ul și să instalați driverele de Windows pentru Mac-ul vostru. Totul se instalează automat, nu trebuie decât să dați câteva next-uri. Dar înainte să vă apucați de instalat Windows-ul pe Mac, trebui să mai știți câteva chestiuni.

Mulți dintre noi, atunci când instalează un Windows, formatează HDD-ul în minim 2 partiții: una pentru sistemul de operare și una pe care ține informațiile, fișierele. Asta ca să evite pierderea de date la reinstalare din luna viitoare a sistemului de operare 🙂 Partiția creată de Boot Camp nu poate fi repartiționată la instalarea Windows-ului însă se poate face acest lucru dar implică folosirea altor aplicații și din punctul meu de vedere e destul de periculos, posibilitatea de a pierde TOT e destul de ridicată.

O alternativă ar fi păstrarea documentelor în partiția macOS dar pentru a muta fișierele din Windows în macOS aveți nevoie de aplicația MacDrive pe care o instalați pe Windows. Puteți formata partiția creată de Boot Camp pentru Windows atât NTFS cât și FAT32, dar trebuie să știți că macOS nu va putea scrie pe ea dacă o formatați NTFS ci doar să citească. Dacă o formatați FAT32, macOS o să poată să și scrie.

O altă alternativă e să folosiți iBoysoft NTFS for Mac din suita Setapp care permite montarea cu permisiuni de scriere a oricărei partiții NTFS.

Ultimul lucru pe care trebuie să-l faceţi pentru ca instalarea să fie completă este să instalați driverele de Windows pentru Mac-ul vostru. Totul se instalează automat, nu trebuie decât să dați câteva next-uri.

Go up